Atractii

Manastiri

Manastirea Horezu
manastirea horezu

Este considerata cel mai reprezentativ monument al arhitecturii secolului 17 al Tarii Romanesti (inscrisa pe Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO). Este cea mai importanta manastire construita de Constantin Brancoveanu, intre 1688-1714, detinand un loc special in istoria artei si arhitecturii romanesti, cunoscuta pentru puritatea si echilibrul sau arhitectural, pentru bogatia detaliului sculpturii, si pentru tratarea compozitiilor sale religioase

Vechiul muzeu de arta al manastirii Horezu pastreaza carti vechi, icoane pictate pe lemn si tesaturi pretioase.
Manastirea Arnota , situata la 15 km de orasul Horezu a fost ridicata in anul 1634 de catre Matei Basarab la inceputul domniei sale (este si loc de veci al domnitorului, din anul 1654), fiind considerata unul dintre cele mai importante monumente istorice si religioase, apreciata pentru stilul arhitectural, picturi si sculpturi.

Manastirea Bistrita

manastirea bistrita

Situata la 12 km distanta de Horezu , dateaza din jurul anului 1490 fiind denumita, pe buna dreptate, leaganul culturii romanesti, important centru medieval cultural.
Manastirea dintr-un lemn incanta ochiul trecatorului si daruieste bucurie sufletelor ce zabovesc la adapostul zidurilor ei atragand numerosi vizitatori, in special datorita felului cum a fost construita bisericuta veche, din trunchiul unui singur stejar, lucrata din barne groase, incheiate in coada de randunica. Manastirea este situata la aproximativ 25 de kilometri de Horezu si este, in acelasi timp, loc de rugaciuni pentru aviatori si marinari.

Manastirea Polovragi

polovragi

Dateaza din jurul anului 1505 si a fost ctitorita de Radul si Patru, fiii lui Danciul Zamona, mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar.

Manastirea Surpatele, este situata in comuna Francesti, satul Surpatele, la 3 km de Manastire Dintr-un Lemn.

Manastirea Govora reprezinta unul dintre cele mai vechi ansambluri manastiresti din Tara Romaneasca , monument arhitectonic medieval de o rara frumusete. Asezamantul monahal de la Govora se numara printre cele mai vechi din tara, fiind ridicat partial in secolul al XIV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul.

Schitul Papusa (1712), se afla in vecinatatea Manastirii Bistrita situat peste rau, si poate fi vazut foarte bine din partea ce duce la pestera Sfantului Grigorie Decapolitul.
Schitul Patrunsa situat in comuna Barbatesti. este declarat monument istoric
Schitul Sfantul Stefan situat in satul Romani.
Schitul Sfantii Apostoli situat in satul Romani.

Centrul de ceramica

 

ceramica

La aprox 300 metri de Pensiunea Casa Marcea puteti vizita centrul de ceramica Horezu, unul dintre cele mai importante centre de ceramica din tara. Recent ceramica de Horezu a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. De asemenea, puteti asista la procedeele de fabricare ale produselor din lut si chiar modela si decora vase si farfurii din lut.

Muzee

 

maldaresti

Complexul Muzeal Maldaresti situat in localitatea Maldaresti (situat la 4 km de Horezu), reuneste Culele Greceanu, Duca, precum si casa memoriala Ioan Gh. Duca, considerate monumente deosebite ale arhitecturii romanesti, in care se impletesc armonios caracterul de fortificatie al constructiei cu elemente taranesti. Cuvantul “cula” vine de la turcescul “kule”, care inseamna turn si in spatiul balcanic defineste o locuinta intarita, construita de catre bogatii vremii pentru a se apara de turci, dar si de bandele de haiduci. Culele sunt constructii intarite, in forma de turn, destinate apararii, specifice Peninsulei Balcanice; fiind preluate in zona Olteniei si vestului Munteniei pentru a se apara impotriva cetelor de haiduci, culele au dainuit pana in zilele noastre facand dovada rezistentei lor. Complexul muzeal detine numeroase obiecte etnografice, precum tesaturi, obiecte de imbracaminte, ceramica, lemn etc. si obiecte ce au apartinut familiilor Duca si Greceanu.

Cula Greceanu, cel mai vechi edificiu din cadrul acestui complex, isi are inceputurile in secolul al XVI-lea, cand Nan Paharnicul construieste un turn de aparare, iar nepotul sau, Tudor Maldar, adauga spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, restul constructiei. Ferestrele pivnitei lucrate in piatra traforata, cele doua cerdace cu arcade si boltile de penetrare din incaperea de la etajul I reprezinta indicii ale stilului brancovenesc. Incepand din 1967, Cula Greceanu a fost restaurata si este deschisa publicului vizitator, iar expozitia de baza organizata in interior, incearca sa ilustreze, prin intermediul unor piese, atmosfera de la curtea unui boiernas oltean.

Cula Maldarescu sau I.G. Duca construita in 1812, in forma dreptunghiulara, cu un iesind in partea de vest este alcatuita din parter si doua etaje. Parterul prezinta caracteristicile culei, fiind prevazut cu o usa de acces din lemn de gorun masiv si cinci ferestruici inguste ce par niste metereze. Remarcata pentru decorul deosebit de autentic, aceasta incapere a fost folosita foarte des in productiile cinematografice, aici turnandu-se filme de referinta ca : „Neinfricatii”, „Drumul Oaselor”, „Iancu Jianu – Haiducul”.

Program de vizitare:

program de vara (aprilie – octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni inchis

program de iarna (noiembrie – martie): zilnic 9,00 – 17,00, luni inchis

Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor

 

trovanti

Situata la 8 km de localitatea Horezu, in comuna Costesti, langa Drumul National 67 Ramnicu Valcea – Targu Jiu este constituit din formatiuni, formate predominant din siliciu pietrificat raspandite prin vai si dealuri, care se repeta de la dimensiuni de cativa milimetri pana la formatiuni care ating 6-10 metri. Are o suprafata de 1,1 hectare si a fost constituita ca rezervatie geologica; trovantii pot fi intalniti in mai multe zone din Romania, insa cei de la Costesti impresioneaza prin diversitatea formelor.

Parcul National Buila-Vanturarita cu o suprafata totala de 4500 ha, situat intre raurile Bistrita si Olanesti, a fost supranumit datorita frumusetilor si asemanarilor sale “Piatra Craiului din Oltenia”.

Salina Ocnele Mari

 

salina ocnele mari

Salina Ocnele Mari, amenajata la 225 metri fata de nivelul marii este situata in localitatea Ocnele Mari aflata la 35 de km distanta de Horezu. Salina Ocnele Mari a fost de curand amenajata pentru vizitare, pentru turistii care doresc sa cunoasca un loc insolit care se intinde pe o suprafata amenajata in subteran de 20.000 de metri patrati. Temperatura interioara este de 13-15 grade, lungimea galeriei de acces este de 1300 m, iar inaltimea camerelor este de 8 m.

Facilitati oferite:
- Punct Sanitar, Magazin Alimentar, Magazin Souveniruri, Sala Cinema, Teren de fotbal, Mese de ping-pong, Sala de fitness, Spatiu de joaca pentru copii amenajat cu tobogane si alte centre de activitati, Restaurant si crama, Spatii de relaxare, Grup Sanitar, Teren de basket, Teren de voley, Mese de biliard, Teren de tenis de camp, Sala pentru organizare evenimente festive, Biserica.

In salina sunt inhalati aerosoli salini prin care se trateaza diverse afectiuni in special afectiunile respiratorii. Aerosolii sunt micro-particule aflate in suspensie intr-un mediu gazos. Aerosolii salini sunt inhalati in mod natural de catre curant pe ambele cai: nazal si pe gura. Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse intre 0,5-0,9 microni, se depun pe caile respiratorii superioare: cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu marimi intre 0,1-0,5 ajung in organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare. Prin absortia de catre aceste organe, aerosolii salini realizeaza actiunile de dezinfectie, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticitatii membranelor celulelor,reducerea PH-ului pe ariile organelor de respiratie, reducerea si gruparea micro-organismelor iritante. Prin inhalarea aerosolilor, caile respiratorii sunt curatate de focarele de infectie, prezente atat la adulti cat mai ales la copii, focare ce declanseaza si intretin numeroase boli respiratorii (in majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) si prin a caror prezenta, imunitatea organismului, scade treptat.

Afectiunile care se pot trata in salina sunt:
- Astm bronsic (infectios, alergic, extrinsec, intrinsec, mixt)
- Infectii respiratorii (angine,faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadeuridite)
- Bronsita astmatiforma
- Bronsiectazie (fara hemoptizie)
- Pneumoconioza
- Traheobronsita cronica
- Rinita cronica
- Sinuzita maxilara/cronica
- Bisinoza
- Silicoza gr I si gr II
- Polipoza faringiana
- Amigdalita cronica
- Insuficienta respiratorie restrictiva
- Emfizemul pulmonar
- Emfizemul pulmonar
- Diverse tipuri de alergii
- Nevroza
- Stare de oboseala cronica
- Alergii

Contraindicatii:
- Tuberculoza pulmonara
- Micoze pulmonare
- Cancer bronho-pulmonar
- Boli infecto-contagioase
- Boli infecto-contagioase
- Boala BASEDOW
- Cardiopatie cronica ischemica decompensata
- Infarct miocardic recent
- Angina pectorala cu crize frecvente
- Cord pulmonar cronic decompensat
- Epilepsie (+ alte afectiuni neurologice ce evolueaza cu pierderea starii de constienta)
- Claustrofobie
- Sarcina avansata
- Status asmaticus

Program de vizitare: De luni pina duminica : deschis intre orele 10:00 – 18:00.

Pesteri

 

pestera

Pestera Sfantul Grigorie Decapolitul sau Pestera Liliecilor adaposteste doua vechi bisericute: Biserica Sfintii Arhangheli si Biserica Ovidenia. Pestera Liliecilor, are o lungime de 250 metri, este electrificata in intregime, punctul de plecare este de la manastirea Bistrita, judetul Valcea. Pestera este destul de mica si poate fi vizitata in timpul zilei pentru ca beneficiaza de iluminare naturala de la o deschizatura in peretele de stanca, ce ofera o priveliste interesanta a Cheilor Bistritei. Numele de Pestera Liliecilor vine de la colonia de lilieci care traieste in galerii si care este protejata de lege. Numele de Grigorie Decapolitul vine de la faptul ca, in vremuri de restriste, calugarii ascundeau aici moastele sfinte.
Pestera Polovragi situata la 16 km de Horezu cu o lungime de 900 m, este una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa, fiind cunoscuta inca de pe vremea poporului dac. O veche legenda spune ca aici traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile ce se preling din turturii de piatra sunt lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. Pestera electrificata din anul 1984, este deschisa tot timpul anului fiind deservita de ghizi.
Pestera Muierilor situata la 19 km de Horezu, in Baia de Fier, este cel mai vizitat obiectiv speologic din Romania. Salile acestei rezervatii speologice au nume sugestive: “Sala liliecilor” (adaposteste numeroase colonii de lilieci), “Galeria ursilor” (unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna) sau Sala Minunilor. Este denumita “Pesterea Muierilor” deoarece a servit drept adapost femeilor si copiilor in epoca migratiei popoarelor. Pestra electrificata, este deschisa tot timpul anului fiind deservita de ghizi.
Pestera Ursilor se afla in amonte de cheile Bistritei aproape de manastirea Bistrita, la 500-600 de m de intrarea in chei, pe partea stanga la urcare, cu o lungime vizitabila de 600-700 de m, impresionanta prin inaltimea tavanului si fisurile prin care se strecoara galeria. Nu este electrificata si nici explorata in totalitate.

TRANSALPINA (DN 67C)

Este o şosea din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali.
Este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).
Drumul face legătura între oraşele Novaci din judeţul Gorj şi Sebeş din judeţul Alba.

Festivaluri folclorice
Targul olarilor “Cocosul de Hurez” are loc anual, in luna iunie la Horezu, pe platoul “Stejari” si dureaza trei zile.

“Fagurele de aur”, sarbatoare nationala a apicultorilor, este organizata in a doua saptamana din iunie, si dureaza doua zile in comuna Tomsani.

“Festivalul folcloric Hora Costumelor” se tine anual in luna aprilie in comuna Pietrari.

Nedeia pastoresca “Invartita dorului”, festival de cantec ciobanesc si parada de costume populare, se organizeaza in a treia saptamana din luna iunie in comuna Vaideeni.

“Braul de Aur” sarbatoare a jocului popular de la Barbatesti, este organizata anual in luna septembrie.

“Targul International al tiganilor” este organizat anual pe data de 8 septembrie, in satul Bistrita, comuna Costesti.

“Festivalul Eco-Etno-Folk-Film” este organizat anual la inceputul lui septembrie la Casa de Cultura “Dinu Sararu” din Slatioara unde sunt premiate productii cinematografice de scurt metraj pe teme ecologice, etnologice si folclorice.